petek, 15. februar 2013

Scott Jurek v Fit Polet

V reviji fit polet objavljenem pogovoru s Scottom sem postal pozoren predvsem na eno vprašanje in odgovor, s katerim tekač demantira moje prepričanje, da so ultramaratonci posebni ljudje s posebnim načinom razmišljanja, ki ga ne premore vsak, torej tudi ultramaratonec ne more biti vsak. Scot pravzaprav trdi obratno:

Vprašanje:
Če je prehod od maratonca do ultramaratonca razumljiv, kako je potem s povprečnimi tekači oziroma rekreativci? Oziroma ali je ultramaratonec človek s posebno nadarjenostjo ali gre le za način treninga in seveda, kot sami pravite, psihično trdnost in moč volje?


Odgovor:
Prepričan sem, da lahko vsakdo preteče ultramaraton. Dolgotrajni trening, skozi katerega telo dobi izkušnjo in potrebno vzdržljivost, je seveda potreben in nujen, nedvomno pa sta želja in osredotočenost na cilj precej pomembnejši. To sta dve lastnosti oziroma kvaliteti, ki ju ima vsak človek. Do njiju se je treba le prebiti, za njiju se je treba potruditi.


Mnenja :?:
Ja, ja, saj vem, vse je v glavi...

3 komentarji:

  1. Pozdravljen.

    Katerih, recimo, pet nasvetov bi ti dal za začetnika v ultramaratonu?

    OdgovoriIzbriši
  2. Zdravo!
    Ali si začetnik v ultramaratonu ali nasploh začetnik v teku?

    Seveda ti v nobenem primeru ne morem kar tako natresti pet nasvetov, vsak tekač (in tudi ultramaratonec) ima svoje izkušnje in svoj način, npr. lahko bi ti rekel, da najprej nekaj let teci, da boš imel dovolj kilometrine za maraton, nato pa postopno povečuj kilometražo, da boš sposoben preteči tudi daljše razdalje...itd., a je na ultratekaški sceni nekaj tipov, ki so naštelali glavo, da so že kar prvo leto uspešno pretekli maratone (Miro R... http://www.tekaskiforum.net/intervju_miro_rezonja -intrviju je malce starejši, beri njegov blog) in ZdrackoC itd.
    Jaz sebe sicer ne štejem med ultraše (za take stvari nimam naštelane glave) in razen projekta od župana do župana ( http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.php?t=9659 ) je moja dosedanja najdaljša razdalja do sedaj 88 km na formaratonu pred dvema letoma.
    Moje priporočilo je vsekakor postopnost pri povečevanju kilometraže (v izogib poškodbam) in ko je enkrat telo navajeno na dolge teke, so za prave ultraše značilni že kar neverjetni mesečno pretečeni kilometri. Sicer pa beri knjige izkušenih (Mravlje- neskončne ceste, Karno, Jornet, Jurek...).

    Se morda poznava??

    OdgovoriIzbriši
  3. Seveda je veliko lažje, če imaš okrog sebe skupino somišljenikov, da se dogovorite za skupne teke in "vlečete" eden drugega, kadar je težko.

    HM..., linki v odgovoru ne delujejo, lahko jih pa preneseš...

    LP, vencelj

    OdgovoriIzbriši