petek, 11. november 2016

Vadite v naravi!

 Oktobrska številka revije za Moje zdravje med drugim na strani 50. prinaša zanimiv članek za zdravo srce in ožilje "Vadite v naravi". Uvodoma govori o naraščajočem problemu debelosti in srčno-žilnih obolenj  v večini držav sveta ter o preprekah, s katerimi se pri reševanju problema srečujejo tudi sami zdravniki.
Citati iz članka:
"Ena od preprek so pacienti sami, saj jih je večina še vedno prepričanih, da bodo težave rešili s "čudežno" tabletko. Ta pa žal ne obstaja. Za korenite spremembe je treba spremeniti način prehranjevanja in življenski slog.
"svoje paciente zelo težko prepričam, da je telovadba po npr. srčni kapi, pri sladkorni bolezni, zdravljenju bolečin v križu itn. blagodejnejša kot uživanje tablet..."
...še posebej poudarja zdravilne učinke redne vadbe v naravi, stran od mestnega hrupa in glasnih telovadnic.

ZAKAJ NARAVA?

Sprehodi po mestnih ulicah in aktivnosti v zaprtih telovadnicah so za zdravje manj ugodni, kot si predstavljamo. V obeh okoljih je naša pozornost motena zaradi mestnega hrupa, gneče, onesnaženega zraka in digitalnih naprav. V naravi pa smo obdani s prijetnimi zvoki, z barvami, vonjavami, kar našo pozornost krepi. Lažje se osredinimo, ostanemo zbrani in pomirjeni, kar je ključno za dobro počutje. Narava na nas deluje zdravilno...
...telesna aktivnost v naravi vpliva tudi na naš imunski sistem in ga krepi...
...rekreacija v naravi izboljšuje tudi naše razpoloženje in pomaga pri zniževanju visokega krvnega tlaka...
...so odkrili znatno povečanje samozavesti pri osebah, ki so samo pet minut dnevno preživele v objemu narave. Samo pet minut.

Naravo imamo na dosegu roke. Je brezplačna in dokazano zdravilna. Najboljši nasvet, ki ga lahko dobimo od zdravnika oz. terapevta, je, da pojdimo vsak dan na 20 minutni sprehod v naravo, brez telefona in drugih motečih dejavnikov. Zapišimo si, kako smo se počutili pred sprehodom in po njem. Morda bomo odkrili, da bomo ravno na tak način izboljšali svoje počutje in zdravje."


Jaz pa dodajam: začnite s sprehodom, ki ga lahko postopno intenzivirate in sčasoma začnete kombinirati s tekaškim korakom...

Nov tekač na vidiku!



2 komentarja:

  1. Hvala za trud za povzetek članka. Težko je prepričati paciente po srčni kapi, še težje pa pred njo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lepo lepo, škoda pa, da to prebiramo pretežno tisti, ki se gibljemo oz.rekreiramo. Marsikomu sem že poskušala pokazati taka pisanja, pa so tako revni odzivi ! Škoda.

      Izbriši