sreda, 3. januar 2018

Znebimo se bolečin v križu






Fizioterapevti pravijo, da najraje delajo s pacienti, ki pridejo k njim po poškodbi...za kakršnokoli že gre. Ti so v glavnem trdno odločeni, da izvedejo kvalitetno rehabilitacijo, ki jih bo povrnila k aktivnosti pri delu in/ali športu. Zato tudi natančno poslušajo navodila zdravnikov in fizioterapevtov in se jih tudi dosledno držijo, zdravljenje pa je v večini primerov uspešno.
 Če, na drugi strani, pogledamo obnašanje pacienta z, npr., kronično bolečino v križu, ki ga vsake toliko časa prisili v bolniški stalež: ta bo po obisku zdravnika po vsej verjetnosti deležen doze naklofena za 14 dni in še ene, če po 14-ih dneh stanje še ne bo v redu, verjetno pa bo dobil še napotnico za fizioterapijo, pripada mu osem obravnav. Osem je seveda absolutno premalo, ker v tem času ni pričakovati čudežnega olajšanja. Je pa osem čisto dovolj, da se pacient nauči vaj, katere bo izvajal tudi doma, pa ne le v tem obdobju...najbolje vseskozi vsakodnevno. Večina pacientov "ugotovi", da so te vaje brezvezne, ker itaq nimajo nobenega učinka.
 Tudi jaz imam enake izkušnje. Pogled nazaj mi pravi, da je bila morda poškodba rame pred dobrima dvema letoma pravi "blagor". Takrat sem, po operaciji, v času rehabilitacije začel resno reševati tudi probleme s križem. Ne rečem, da so dokončno rešeni...kdo ve, lahko se mi po kakšni napaki znova pojavijo.
 Sem se pa sam in v debati s kolegom, katerega problemi s hrbtom so bili še bistveno težji (operacija...) marsikaj naučil:

  1) Potrpežljivost! Prva dva meseca po začetku izvajanja vaj bi res lahko rekel, da ni učinka.
  2) Zjutraj v postelji, pred vstajanjem se je treba dobro pretegniti. Celotno telo. Parkrat sem fazo izpustil in nato takoj čutil, da nekaj ni v redu, da nekaj manjka.
  3) NIKOLI ne izvajajte vaj na način, kot ga vidite na prvi sliki tele povezave!! "Poznavalci" trdijo, da so to dobre vaje za trebušne mišice...morda res, a to so vaje za "sixpacke", za mišičnjake...pri bolečinah v križu si s takimi vajami delamo ogromno škodo...Torej nikoli obe nogi istočasno v zraku: niti pri vstajanju iz postelje. Vstajamo iz boka, noge čez rob postelje na tla in potem vstanemo!
  4) Dosledno izvajanje vaj, vsakodnevno! Imam samo tri pripomočke: dva kilska kvihta in en Thera-band vadbeni trak, pa jih vedno vzamem s sabo, tudi na dopust in na vikend. Nočem zaradi lenobe v nekaj dneh postaviti na kocko tega, kar že dolgo gradim.
  5) K vajam: da se jih dobiti na spletu. Izogibajte se tisti in podobnim iz tretje točke! Jaz sem po občutku malce kombiniral fizioterapevtske, internetne in "kolegialne" in si ustvaril svoj niz vaj v kombinaciji s tistimi za ramenski obroč, vse skupaj mi vzame zjutraj 15 minut časa. Po eni strani krepim stabilizatorje, ki dajejo oporo hrbtenici, po drugi strani pa še pred službo aktiviram mišice, da potem opravijo svoje delo v trenutku in tam, kjer je to potrebno.



 6) Povezave:
teorija 1
vaje za stabilizacijo hrbtenice in medenice... tu so v mojem programu 1., 2., 6. in 7. vaja
terapevtske vaje
nad bolečine z fizioterapevtskimi vajami

...to so le nekatere od njih... treba je le brskati in še bolj pomembno, preiti z besed k dejanjem!

Torej, kot vidite, zadeva še zdaleč ni enostavna, zahteva vztrajnost in malce truda že zjutraj, ampak se vsekakor splača.

NEVER GIVE UP!!

LP, vencelj



Ni komentarjev:

Objavite komentar